Blogg

Hur får man bort spänningar i kroppen?

Majoriteten av den svenska befolkningen arbetar idag i en sittande arbetsposition framför datorer eller skrivbord och det blir ca åtta till nio timmar sittandes per arbetsdag – fem dagar i veckan! Lägg därtill den arbetsbelastning och stress många känner idag på arbetsplatser och i arbetslivet. Att prestera på topp är idag lika självklart som intagandet av det dagliga morgonkaffet! Mycket stillasittande leder till olika muskellåsningar som sätter sig i kroppen – vilket kan leda till smärta och obehag för många. Faktum är att människans kropp är gjord för att stå upp, gå eller ligga. Sitta är inte en naturlig position för våra mänskliga kroppar. Andelen skrivbordsjobb har ökat alltsedan datorerna kommit in som ett naturligt arbetsverktyg inom nästan alla verksamheter, branscher och arbetsområden. Spänningar i kroppen kan uppfattas som smärta i axlar, armar eller som huvudvärk. Oavsett var smärtan sitter kan oftast upprepade massagebehandlingar råda bot på spänningarna i kroppen och därmed avlägsnas smärtan för den behandlade patienten. “Allt som ökar cirkulationen hjälper” enligt Anna-Lena Åberg som har 20 års erfarenhet av att behandla patienter med ryggont.

Var gör det ont?

Spänningar

När du besöker en massageterapeut är oftast den första frågan: Var gör det ont? Ofta är det oproblematiskt att fastställa smärtområden, dock inte alltid. Ibland kan det vara mer diffusa känslor om vart smärtan egentligen kommer ifrån. I sådana fall kommer massageterapeuten att pröva fram behandlingsmetoder tillsammans med dig för att nå optimalt behandlingsresultat. Inom massageområdet finns en hel del olika inriktningar och metoder, alla spänningar kan leda till smärta men metoderna för att lösgöra dessa skiljer sig mellan utbildade massageterapeuter.

Massageterapi – en skonsam behandling

En massageterapeut är idag utbildad i syfte att ge en friskvårdande behandling av muskulära- och cirkulationsbesvär, lösgöra muskler och genomföra töjningar av förkortade muskler. Massagen syftar till att genom tryck och beröring på framförallt muskler, nerver, hud och blodkärl öka cirkulationen i kroppen. Forskning pekar på att massage kan ha flera hälsofördelar för den behandlade patienten. Här kommer en punktlista med olika positiva effekter av att få behandling av en massageterapeut.

    1. Minskar värk och låsningar i axlar, armar och rygg.
    2. Lösgör låsningar i bröstryggen, för att ta bort spänningar och smärta i axlar och armar.
    3. Minskade stressnivåer och ökad blodcirkulation.
    4. Bättre koncentrationsförmåga och immunförsvar.
    5. Effektivt mot huvudvärk och minskar ångest.
    6. Ger färre migränanfall och bättre sömn.
    7. Bra för att mildra nack- och ryggsmärtor.
    8. Ger ökade mängder av hormonerna dopamin och serotonin; hormoner som får oss att må bra och minskar stressnivåerna i blodet.

Klassisk svensk massage

Den klassiska svenska massagen har utformats under en längre tid här i Sverige och är även etablerad utomlands under namnet “Swedish massage”. Tillvägagångssättet kan skilja sig beroende på massör och utbildning. Grunden i svensk massage är att gå på djupet – för att hjälpa patienten med att bli av med spänningar och smärta. Svensk klassisk massage startar alltid med en uppvärmande lättare massage för att få igång cirkulation, blodflöde samt att göra personen som får behandlingen mer avslappnad. Detta för att förbereda muskler, hud och blodirkulation för en mer intensiv och djupare massage. I behandlingen ingår intensivare tryck, beröringar och knådningar. Behandlingsformen ämnar att lösgöra blockader, smärta och stelhet – kort och gott en djupgående muskelmassage.

Regelbundenhet ger bäst hälsoeffekter

All regelbundenhet av hälsoaspekter ger bättre effekter, detta gäller såväl kost, motion som massage. Om du ser till att få massage regelbundet kommer du att bibehålla hälsoeffekterna av massagen. Detta kommer leda till minskad smärta, mindre stress och ha en positiv effekt på välmåendet. Hur ofta behöver man massage? En gång i månaden eller varannan vecka räcker oftast och kan också förebygga mycket av stelheten och smärtan.