Massage för äldre

Massage för äldre – hur funkar det? Ja, det händer relativt ofta att jag får just den frågan av mina klienter. Efter en avslappnande och meditativ stund hos massören är det rätt många som påminns om massagens härliga hälsofördelar och funderar på att också bjuda mormor och morfar eller kanske gammelfaster på ett besök!

Faktum är att massage för äldre är en mycket god idé. Vid det här laget vet du så klart redan att det är viktigt att ta hand om kroppen hela livet ut. Det är inte bara viktigt att röra på kroppen och vara ute i frisk luft, det är minst lika viktigt att också låta kropp och själ få den avslappning den behöver.

Vanliga frågor om massage

Eftersom frågorna om massage för äldre ofta är på tapeten har jag här passat på att samla svaren på de mest vanligt förekommande frågorna. Frågorna kan komma att uppdateras, så ett tips är att du bokmärker min sida, så blir det enkelt för dig att komma tillbaka och lära dig mer! (PS. Ibland händer det även att blivande föräldrar kontaktar mig och undrar om massage för äldre är lämpligt för gravida. Läs gärna mer under gravidmassage istället, så hittar du mina rekommendationer där).

Massage för äldre – så här kan det gå till

Massage för äldre

Det är viktigt att poängtera att jag som massör alltid anpassar min metod efter varje individ, men generellt sett kan man beskriva massage för äldre som en mera beröringsinriktad form av massage. Jämfört med en vanlig massage för en yngre människa – där vi ofta vill gå loss på enskilda triggerpunkter eller specifika problem och gärna använder oss av tryck – så kan massage för äldre istället exempelvis handla om sköna och försiktiga tryckningar och långsamma strykningar längs huden. En del äldre har obehag för att klä av sig och kan då t.ex. få ligga eller sitta bekvämt inlindad i en filt eller täcke under tiden som massagen pågår.

Vilka hälsofördelar finns det?

Massage förbättrar vår hälsa och bidrar till en känsla av välmående. Det finns även forskning som tyder på att regelbunden massage inte bara kan förebygga åldersrelaterade sjukdomar, utan även förbättrar blodcirkulationen, balansen och t.o.m. underlättar rehabiliteringsprocessen efter en stroke.

Massage som förebygger sensorisk deprivation

Många äldre blir tyvärr ensamma. Kanske har make/maka gått bort, vännerna likaså och till på köpet har det tillkommit egna krämpor som gör det sociala livet mer begränsat på ålderns höst. Vi människor är i grund och botten flockdjur, och att leva för länge utan tillräckliga externa impulser, mänskliga samvaro och beröring har visat sig korrelera med högre dödlighet. Beröring som massage utsöndrar må-bra-hormonet oxytocin, som inte bara sänker blodtryck och får oss att må bättre, det lindrar även ångest och depression.

Hör gärna av dig till mig om du är nyfiken på massage för äldre och hur vi kan hitta den bästa lösningen för just dina behov. Klicka bara in dig på “Boka” så kan du använda formuläret där för att boka en tid hos mig. Självklart går det också bra att du mejlar mig direkt på kontakt@stockholmsmassage.nu – välj det som passar bäst för dig.

Varmt välkommen!